zondag 4 november 2007

Dialoop

Zaterdag 3 november is een dagje Kralingen! Vanaf 12 uur fiets ik met Adriaan Geuze (van West8) door Kralingen en Crooswijk/Rubroek (hierover doe ik binnenkort apart verslag) en vervolgens haast ik mij naar de Lusthofstraat voor de Dialoop die om 15 uur van start gaat.

De Dialoop wordt georganiseerd als variant op de Dialogen die de afgelopen weken op verschillende momenten en plaatsen plaatsvonden in de stad. Het is een combinatie van dialoog en wandeling. We verzamelen in de Lusthofstraat bij de kruising met de Adamshofstraat, op de historische grens tussen het vroegere dorp Kralingen en de stad Rotterdam. Dat is nog zichtbaar aan de 2 gevelstenen met de wapens van (toen) beide gemeenten boven de bloemist (op foto hiernaast) aan de Kralingse kant en de kaasboer aan de Rotterdamse kant. Beide ondernemers leggen op geheel eigen wijze uit waarom zij op de Lusthofstraat ondernemen.

Vervolgens lopen we door de Adamshofstraat naar de speelplaats waar een trapveldje is gemaakt en de buitenruimte is aangepakt. Hier legt een jongerenwerker uit wat hij onderneemt met Kralingse jongeren en we zien dat er helaas al wat schade is aangericht aan deze pas opnieuw ingerichte ruimte: twee hekken zien er niet uit zoals ze eruit moeten zien. Vandalisme? Jammer hoor, hier is voor veel geld aan vertimmerd!

Dan lopen we richting de Willen Ruyslaan en luisteren we staand tussen de tijdelijke huisvesting van Havenzicht (daklozenopvang) en het gebouw van het studentencorps naar Caroline Hoefsloot (praeses van de RVSV) en Sheena Jansen (coordinator Havenzicht). Beiden blijken elkaar te kennen, bij elkaar over de vloer te komen en heel duidelijke ideeën te hebben over hun rol in de stad en de wijk, een eye-opener voor mij!

Via het Jodenslootje (ja, ooit lag hier een Joodse begraafplaats!) naar het zorgcentrum bij De Nieuwe Plantage (lekker even opwarmen met koffie!) en vervolgens naar de politiepost op de Taborstraat om dan uit te komen bij de Steen van de Miljoenen Tranen. Daar legt Greet Wijs in een aangrijpend verhaal uit hoe zij als kleuter het bombardement heeft ervaren en hoe dit haar jeugd heeft bepaald. Het monument gedenkt alle burgers die door oorlogsgeweld zijn en worden getroffen en ik ben er trots op dat dit monument in deze deelgemeente staat.

Tenslotte sluit organisator Peter van Helden de middag af in Pro Rege aan de Oudedijk met (eigen!) gedichten en tenslotte een lekkere kop soep. Peter en andere organisatoren: dank voor deze leuke en leerzame middag. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar, de dialoop!

Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]