dinsdag 15 januari 2008

Burgemeestersreferendum? Je doet het goed of je doet het niet!

Moeten Rotterdammers hun nieuwe burgemeester kiezen via een referendum of volgt er een benoemde opvolger van de huidige burgemeester Ivo Opstelten in 2009? Vorige week stemde de PvdA-leden in Rotterdam bijna unaniem tegen een referendum. PvdA fractievoorzitter
Peter van Heemst blijft echter voorstander, zo laat hij weten in de Metro van 14 januari. Hij beroept zich op zijn individueel recht op een eigen keus als raadslid.

Ik vind dit buitengewoon onverstandig van Peter. Natuurlijk heeft een volksvertegenwoordiger altijd de mogelijkheid om van een partij- of fractiestandpunt af te wijken, maar als fractievoorzitter moet je daar heel terughoudend mee omgaan en als je het doet moet je dat in elk geval niet als fractievoorzitter in de publiciteit brengen maar als raadslid. Het is ook niet netjes om voordat er een fractiestandpunt zo de publiciteit te zoeken. Mijn advies aan Peter is dan ook om op dit onderwerp nu eerst als de sodemieter binnen de PvdA fractie een fractiestandpunt te gaan regelen in plaats van zo'n discussie via de pers te voeren.

Daarbij dient de fractie serieus te nemen wat de PvdA over dit onderwerp in haar eigen verkiezingsprogramma heeft staan, het programma waarop de inwoners van Rotterdam massaal voor de PvdA gekozen hebben bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. In dat programma staat dat de PvdA voorstander is van een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. En dat is toch echt iets anders als een referendum met 2 kandidaten.

Het moge duidelijk zijn: ik zie zo'n referendum op dit moment niet zo zitten, omdat de wet zo in elkaar zit dat dit alleen een referendum kan zijn tussen 2 kandidaten, waarbij het niet te voorkomen is dat die kandidaten ook nog eens van dezelfde partij kunnen zijn. Dat staat garant voor een fiasco, zo bleek in Utrecht en zal binnenkort in Eindhoven blijken. En leidt zo'n halfslachtig referendum dan tot de beste kandidaat? Dat hoeft geenszins. Ik ben er bijvoorbeeld van overtuigd dat Ivo Opstelten (hoog gewaardeerd, gerespecteerd en breed gedragen burgervader) in een referendumcampagne geen hoge ogen had gegooid en (als er een mediagenieke tegenkandidaat zou zijn) het nooit tot burgemeester geschopt via zo'n referendum.

En als er dan zo'n referendumcampagne wordt gevoerd, dan gaan de burgervaders in spé met elkaar concurreren op o.a. inhoud. En waar gaat de burgemeester niet over Over de inhoud, het beleid. Dan loop je als kandidaat de kans toezeggingen te doen die je achteraf helemaal niet kunt waarmaken, omdat je wethouders het niet zien zitten wat jij wilt, en zíj gaan erover! Rotterdammers zitten niet te wachten op dit soort halfslachtige toestanden, het leidt tot teleurstelling bij de kiezers en is daarmee slecht voor het vertrouwen in de politiek.
Je doet het goed of je doet niet. En aangezien de wet (nog) verbiedt om het goed te doen doe je het nu niet.

Ik wens de PvdA fractie in de gemeenterad veel wijsheid toe. En mocht het fractiestandpunt uiteindelijk toch in het nadeel van het referendum uitvallen. Dan doet de fractie er goed aan voor dit onderwerp een andere fractiewoordvoerder dan de fractievoorzitter te kiezen, dat komt de geloofwaardigheid zeker ten goede. Een individueel PvdA raadslid kan dan nog altijd besluiten van het fractiestandpunt af te wijken als het op stemming aankomt, maar dat is dan een individuele keuze en niet die van de PvdA en dient dan ook zo te worden uitgedragen.

Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]