zondag 13 januari 2008

NPRS

Vorige week woensdag een gesprek met wethouder Geluk in aanwezigheid van het bestuur van de Nieuwe Park Rozenburgschool (NPRS) en enkele betrokkenen bij het ouderinitiatief daarvan. De school is een succesverhaal danzij de inzet en het lef van een aanal ouders, een enthousiast docententeam, gesteund door een actief en abitieus bestuur en oud-wethouder Van der Tak. Momenteel is de school op 2 lokaties (Hoflaan en Adamshofstraat) gehuisvest en zij zou in de toekomst naar 1 lokatie toe willen. Echter geen van beide huidige gebouwen is groot genoeg, dus de school moet verhuizen of op één van beide lokaties uitbreiden.

De voorkeur van school en bestuur gaat uit naar uitbreiden op de lokatie Hoflaan. Daar wordt nu gebruik gemaakt van een schitterend gerenoveerd schoolgebouw met 8 lokalen. De school is op dit moment echter 19 groepen groot, dus 8 lokalen is te weinig. Het bestuur zou het liefst een school realiseren met in totaal 24 lokalen voor 600 leerlingen, een multifunctionele ruimte en gymzalen, en dat allemaal op het binnenterrein tussen Hoflaan, Polanenstraat en Waterloostraat. Dat betekent 16 lokalen plus die gezamenlijke ruimtes bijbouwen op een binnenterrein (nu speelplaats) in het beschermd stadsgezicht. De stedenbouwkundigen breken er hun hoofd over en het is dan ook de vraag of de gewenst omvang van de uitbreiding verantwoord is vanuit ruimtelijk perspectief.
Hoeveel ouders gaan hun kroost straks met de auto brengen? Waar kunnen ze eigenlijk parkeren in die nauwe straatjes? Hoe los je het parkeren voor docenten die met de auto komen op? Past die nieuwbouw wel zodanig op het binnenterrein dat er voldoende speelruimte overblijft? Aan de andere kant zijn ook de voordelen van een goedlopende brede school in dit deel van de stad evident: het zou mooi zijn als die ertoe leidt dat ouders hun kinderen niet meer in Prinsenland naar school sturen en jonge gezinnen mede hierdoor verleid worden in de stad te blijven in plaats van naar een randgemeente te verhuizen als hun kinderen op basisschoolleeftijd komen.
We komen er niet uit en spreken af tot begin volgende maand de tijd te nemen om te bekijken wat voor maximale uitbreiding ruimtelijk gezien aanvaardbaar is op deze plek. De uitbreiding past waarschijnlijk niet binnen het bestemmingsplan, dus we zullen er dan een vrijstellingsprocedure (art. 19.2 WRO) voor moeten starten. En dit is gezien de ruimtelijke inpact op de omgeving ook een typisch project dat zich naar mijn idee leent voor "beginspraak", dus laten we snel met de omwonenden en andere belanghebbenden in gesprek gaan en de uitkomsten daarvan volwaardig betrekken bij de definitieve keuzes die te maken zijn.

Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]