woensdag 15 oktober 2008

frontlijnsturing, gebiedsmanagers, bestuurskracht,...


De deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek bestaat dit jaar 25 jaar en organiseerde ter gelegenheid van dit feest vandaag een symposium over het deelgemeentebestel.
Er gebeurden een aantal mooie dingen vandaag. Zo bleken alle sprekers (o.a. Ivo Opstelten, Bert Cremers en Pieter Tops) het erover eens te zijn dat:
Laten we nu dus ophouden met de discussie of we deelgemeenten moeten willen hebben en ons focussen op hoe we binnengemeentelijk decentraal bestuur zo slagvaardig mogelijk organiseren en inzetten zodat de inwoners van onze stad daar het meest aan hebben. Ivo Opstelten had wel wat suggesties die met name gingen over het beperken van het aantal deelgemeentebestuurders (max 3 per deelgemeente) en deelraadsleden (1/3 minder dan nu), om het aantal politici in deze stad wat in te dammen. Volgens mij niet een oplossing voor een probleem, maar kwaad zal het ook niet doen. Uit eigen ervaring weet ik dat je een deelgemeente prima met z'n drieën kunt besturen, en of we nu 13 of 19 deelraadsleden hebben doet aan het systeem weinig af.

Lucas Bolsius vond vooral het duaal werken in de deelgemeenten een probleem. Behalve hijzelf herkende niemand dat als een echt probleem dus ook de oplossing (afschaffen ervan) lost weinig op. Iets waar Bolsius en Opstelten mekaar in vonden was het idee om ons bestel uit de gemeentewet te halen, omdat daarin o.a. dat dualisme verankerd is. Dat lijkt mij een nutteloze en onwenselijke excercitie. Veel meer bereik je door het gebiedsgericht werken ook te verankeren in deelraden en besturen. gebiedscommissies van de deelraden en gebiedsportefeuillehouders in de deelgemeentebesturen klinkt mij als een prima idee. Ik denk dat een parallelle inhoudelijke portefeuilleverdeling dat helemaal niet meer zo nodig is. Goeie ideeën richting het opstellen van de verkiezingsprogramma's!

klik hier voor speech Ivo Opstelten [pdf]
klik hier voor speech Bert Cremers [pdf]

Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]